Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Jan Brouwers
Dossiers » Stein, Edith

Stein, Edith

Edith Stein (zr. Teresa-Benedicta van het Kruis (Breslau 12 oktober 1891 - Auschwitz-Birkenau, vermoedelijk 8 augustus 1942) werd geboren in een orthodox-joodse familie in het tegenwoordige Wrocław, dat destijds in het Duitse rijk lag. Ze studeerde filosofie en werd in 1921 rooms-katholiek. In 1934 trad ze in bij de ongeschoeide Karmelitessen in Keulen.

Hoewel ze katholiek was geworden, beschouwden de nazi’s haar nog steeds als joodse. Daarom week ze in 1938 uit naar het klooster in het Nederlandse Echt. Daar werd ze op 2 augustus 1942 gearresteerd en enkele dagen later kwam ze om in Auschwitz.

Paus Johannes Paulus II verklaarde haar in 1998 heilig. Ze is met Catharina van Siena en Birgitta van Zweden beschermheilige van Europa. Haar feestdag is op 9 augustus, de vermoedelijke datum van haar dood.

Edith Stein was een vooraanstaand filosofe en kwam op voor de rechten van vrouwen. Zij ontwikkelde een theologie van de vrouw, die grote invloed uitoefende op paus Johannes Paulus II en die over dit onderwerp de apostolische brief Mulieris dignitatem schreef. Lees verder »