Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Duns Scotus, Johannes

Duns Scotus, Johannes

Duns is niet alleen de naam van het Zuid-Schotse dorp waar John (of Johannes) Duns in 1266 geboren is, maar het is ook zijn familienaam. Hij trad in bij de franciscanen en studeerde filosofie en theologie in Oxford. Vanaf 1298 gaf hij daar een cursus over de Sententiae, die een groot succes en zijn grote doorbraak werd. De leiding van zijn orde, die van de Engelse provincie Duns, beval op het generaal kapittel van de orde in het voorjaar van 1299 de cursus aan bij de leiding van Parijs. In 1301 vertrekt Duns naar Parijs, waar men hem Scotus noemde. De Sententiaecursus van Duns Scotus is in zijn Lectura I&II bewaard gebleven.

Zoals Thomas van Aquino de grootste en bekendste theoloog is van de Dominicaanse Orde, is John Duns Scotus dat van de Franciscaanse Orde, de orde van Franciscus van Assisi en Bonaventura.

Het belang van het werk van John Duns Scotus is volgens prof.dr. Antoon Vos, die dit dossier voor Lucepedia samenstelde, nauwelijks te overschatten. Vos beschouwt hem zelfs niet enkel als een van de allergrootste katholieke en christelijke denkers, maar ook als een van de allergrootste denkers in het algemeen, die tot ongeveer 1800 het westerse denken meer gestempeld heeft dan Plato, Aristoteles of Thomas.​..

Lees verder »